Microsoft 365 kan niet zonder beveiliging en back-up

door | 3 november 2023

CoDesk ISO27001 2023

Microsoft 365 is (soms te) makkelijk

Microsoft 365 als hét plaform waar al je ICT-faciliteiten op draaien is handig. Zeker omdat je met 1 account gelijk overal bij kan en alles staat bij elkaar.
Er zijn ook steeds meer applicaties die gebruik maken van de Microsoft 365 authenticatie. Dan ben je daar ook gelijk bij ingelogd. Ideaal voor eindgebruikers!

Microsoft 365 out-of-the-box is niet veilig

Maar…. (er is altijd een maar helaas) op die manier maak je je heel afhankelijk van 1 account. Niet voor niets spreken experts op gebied van cybersecurity van Microsoft als de “the largest risk surface”.  Het is toch dé standaard in het bedrijfsleven en dat neemt alleen maar toe.

Het probleem is alleen dat Micrososft 365 ‘out-of-the-box’ niet secure is. Raar toch? Je zou denken dat ze dat wel voor elkaar hebben bij Microsoft. En dat hebben ze ook echt wel…. als je alles netjes instelt. En daar zit nu de crux.

‘By design’ staat alles open om te testen

Er zit wel een goede reden achter: Microsoft zet een nieuwe omgeving zo voor je neer dat je alles direct kan gebruiken. Zonder restricties en beveiliging, want testen is vervelend als je eerst alles moet gaan instellen, vrijgeven, configureren e.d.
De bedoeling is dat -als je er dan echt mee gaat werken- je wél alles goed gaat instellen.

De verwachtingen van afnemers

Realliteit is dat je vrij simpel met een Microsoft 365 omgeving kan starten. Invullen van wat gegevens in een online ‘wizard’, licentievorm kiezen,  een creditcardnummer opgeven en je kan aan de slag .
Nergens staat wat je verder moet regelen en laten we eerlijk zijn, je verwacht van een bedrijf als Microsoft dat ze alles heel goed geregeld hebben voor jou. En ‘iedereen’ zit er al dus hoe lastig of gevaarlijk kan het zijn?

Wat meeste afnemers echter niet weten

Als je wat meer met de materie bekend bent, dan weet je dat Microsoft een garantie geeft op beschikbaarheid van haar diensten, maar niet op jouw data.
Daar ben en blijf JIJ zelf voor verantwoordelijk voor. Jij moet dus zelf alles veilig en goed instellen én een back-up regelen.

Huh… geen back-up??

Maar Microsoft regelt toch alles? Want het staat toch niet voor niets in de cloud?
Helaas… Microsoft is echt wel bezig om jou te helpen om jouw omgeving veilig(er) te maken. Ze pushen bijvoorbeeld vrij aggressief MFA (multiple factor authenticatie) en niet voor niets.
Ook werken ze aan opties om zelf makkelijker data terug te zetten. Wat je weggooit is nog X dagen terug te halen, er is hier en daar versiebeheer etc.
Dus er is wel een soort van back-up, maar niet eentje waar je op vertrouwen. Als  iets écht weg is of er raakt iets echt corrupt (en dat gaat soms heel sluipend), dan kan je daar Microsoft niet op aanspreken. Ze zeggen daar zelf over:

b. We strive to keep the Services up and running; however, all online services suffer occasional disruptions and outages, and Microsoft is not liable for any disruption or loss you may suffer as a result. In the event of an outage, you may not be able to retrieve Your Content or Data that you’ve stored. We recommend that you regularly backup Your Content and Data that you store on the Services or store using Third-Party Apps and Services

De concrete risico’s

OK, die back-up moet je dus regelen… Maar wat is dan een ‘goede’ back-up?

En hoe erg is dan de default, out-of-the-box opzet van een Microsoft 365 omgeving? Welke risico’s loop je daar dan precies? 

Als je een standaard Microsoft 365 omgeving gebruikt, dan kunnen alle gebruikers in die omgeving bijvoorbeeld:

  • elk document delen met wie ze maar willen
  • iedereen als gast uitnodigen en gasten mogen elke document dat ze krijgen delen met wie ze maar willen
  • hun e-mail op elke computer of telefoon instellen, zonder dat daar eisen aan gesteld worden
  • documenten synchroniseren met welk apparaat ze maar willen
  • inloggen op elke gewenste locatie (dus een login vanuit Rusland, China of Noord-Korea is dan ook niet verdacht….)
  • onveilige protocollen gebruiken
  • elke app aan de omgeving toevoegen

Wist je dat?? En dat zijn zo nog maar een paar dingetjes waarvan je je toch even achter je oren gaat krabbelen.

Achter elk van die puntjes zit ook weer een heel reeks aan onderliggende vragen. Want wie mag er dan bijvoorbeeld wel documenten delen? Welke dan? Hoe? Met wie? Voor hoe lang? En hoe hou je dat in de gaten? 

Wat jij nodig hebt: duidelijke antwoorden

Gelukkig kunnen we op bovenstaande vragen hele duidelijke antwoorden geven. Dan heb je wél die goede back-up en zetten we jouw Microsoft omgeving zo neer dat die wél volgens alle ‘best practices‘ ingericht is en vooral blijft.  En als je dat wil, dan zorgen we ook nog voor een correcte inrichting van jouw werkplekken. 

Dat kost je allemaal niet eens de hoofdprijs, want je hebt al een goede opzet vanaf 35 cent per medewerker per maand.

Wat kunnen we voor jou doen?

Haast? Bel 088 1881999

Twijfel? Ook geen probleem

Wat als je nog met veel vragen zit?
Of heb je liever gewoon eerst antwoord op je IT-vragen zonder 'sales'?

Ben Lamers

Plan dan een gesprek met Ben, onze CTO
Kost je niks, maar levert zeker nuttige
inzichten op.

Onze oplossingen op een rij

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Staat de gewenste oplossing er niet bij?

Neem contact met ons op via sales@codesk.nl of via telefoonnummer 088 - 188 1999
We kijken graag hoe we jouw wens kunnen invullen.

Te hoge kosten?

Je bent niet alleen als je het gevoel hebt dat je ICT te duur is. Want je krijgt voor ieder klein dingetje een factuur: Office, een tooltje hier, tooltje daar, licenties, servers, internet, etc. Het telt snel op en varieert sterk per maand. En het is niet altijd even duidelijk waar je nu precies voor betaalt, maar je wilt het risico niet lopen dat er iets omvalt, dus dan toch maar betalen.

Wij doen het anders

CoDesk is transparant in wat alles kost. En vooral ook dat je vooraf weet waar je wel en niet voor betaalt. Zelf houden we ook niet van verrassingen en onduidelijkheden. We bieden een heel pallet aan diverse werkplekken: voor de medewerker die alleen een formulier moet kunnen invullen of online e-mail moet kunnen gebruiken tot een plek waar volledig secure de zwaarste applicaties moeten kunnen draaien.

Voor elk budget

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties. We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de kosten voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking.

Gratis advies

Is jouw ICT niet flexibel (genoeg)?

Wil je een simpele aanpassing en krijg je te horen dat het niet kan? Wordt iedere wens voor verandering geblokkeerd omdat je systeem verouderd is? Of is het je huidige leverancier die maar één manier van werken heeft en dat is zíjn manier van werken? En alleen voor veel geld kan het anders?

CoDesk biedt een volledig flexibele opzet met migraties zonder set-upkosten. Daarna is het mix & match uit al onze diensten. Van de simpelste mailbox op je telefoon tot een high-end eigen infrastructuur met alles er op en er aan.

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties.

We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de soorten werkplekken voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking. 

Gratis advies

Is jouw ICT verouderd?

Leeftijd komt met beperkingen. En die beperkingen – zeker in IT – zitten je in de weg. Bijvoorbeeld je provider die je forceert om tegen betaling naar een andere server te gaan. Of je software die meldingen geeft end-of-life te zijn, terwijl upgraden niet zomaar kan, je data raakt en je IT-leverancier er al gretig een fikse offerte voor heeft neergelegd.

Niet up-to-date = risico

Kortom, aIs jouw IT-omgeving niet meer up-to-date is, dan beperkt je dat in je mogelijkheden en het is ook nog eens een beveiligingsrisico. Tijd om er wat aan te doen!

Bij CoDesk hebben we alles al klaar staan om jouw omgeving weer helemaal bij de tijd te brengen. En dat kost je nog niks ook. Sterker nog: je mag het eerst gratis proberen.

Gratis upgraden

Geen catch! Je zit dus nergens aan vast, je kan zonder risico's testen en daarna per maand schakelen tussen de verschillende opties. Je bent volledig flexibel in kosten én opties. En heel belangrijk: wij houden jouw omgeving ook altijd up-to-date.

Gratis advies

Is jouw werkplek wel of niet veilig?

Lastig om zelf te bepalen in een wereld waar de dingen zo snel veranderen. Niet alleen qua techniek, maar ook op het gebied van wetgeving.

Jouw zorgen de deur uit

Gelukkig hoef je ook niet zelf te doen. CoDesk bouwt haar diensten op basis van haar ISO27001 certificering en met oog voor de zaken die bedrijven geregeld moeten hebben qua ICT. Denk aan waarborgen ten aanzien van de AVG en bewaartermijnen voor de fiscus. Maar denk ook aan anti-malware bescherming, back-up strategieën en monitoring. Alles zit er eigenlijk al in. 

Dat scheelt jou weer kopzorgen. Hoef je je alleen nog maar bezig te houden met hoe je wil werken

Gratis advies

Andere vraag over ICT?

Heb je een andere vraag of wil je concreet advies over een onderwerp? We gaan graag even met je zitten om te kijken wat we voor je kunnen doen. We zijn sowieso fan van leuke maatwerkoplossingen (waar we dan graag weer een standaard voor verzinnen) en tijdens een bak koffie borrelen vaak de best ideën op.

Kost je niks, kan veel opleveren!