DNS beheer wordt steeds belangrijker

door | 7 maart 2021

DNS wegwijzer van het internet

DNS is het systeem waarmee dingen op het internet de weg naar de juiste plaats gewezen wordt. Zoals: waar moet e-mail naar toe en waar staat de website.

Het is geen directe rocket science als je er vaker mee werkt, maar abracadabra als je dat nooit doet:

Voorbeeld van een DNS-instelling

Verstoringen door onwetendheid

Wat we steeds vaker tegenkomen is dat klanten er zelf niet meer uitkomen als er wat aan DNS aangepast moet worden.

Of erger: er wordt aan gerommeld door een partij die er ook niet dagelijks mee werkt.
Dat hebben we minimaal 1 keer per jaar aan de hand: een klant die belt dat bijvoorbeeld de e-mail niet meer binnenkomt. En er is dan zogezegd niks veranderd aan hun kant. Na wat doorvragen hebben ze wel net een nieuwe website of een cloudapplicatie die mail moet kunnen versturen. Dat is door hun leverancier geregeld, maar dat kan het probleem toch niet zijn? Dus wel… ze regelen wat hun dienst nodig heeft en wissen of verminken dan vaak andere instellingen.

Als je niet weet hoe precies de instelling van DNS luistert, dan vallen er diensten om.

 Steeds meer aanpassingen nodig

 Steeds meer applicaties gaan online en dat vraagt om mutaties in DNS. Bijvoorbeeld om mail vanuit die applicatie te kunnen sturen of om aan te tonen dat je eigenaar bent van dat domein.

Daarbij is er steeds meer te doen ten aanzien van beveiliging. Van DNS (DNSSEC) zelf, maar ook om bijvoorbeeld SPAM te voorkomen met SPF, DKIM en DMARC. Ook moeten we met z’n allen op een keer overstappen op IPv6 als IPv4 toch echt aan zijn eindje komt met beschikbare IP-adressen. Weer een hoop afkortingen: volg je het nog of heb je het al opgegeven?

De meest voorkomende DNS records

DNS als managed service

Om klanten beter te kunnen helpen hebben we -by popular demand- in 2019 besloten om het beheer van internetdomeinen dan maar toe te voegen aan ons portfolio. Je kan dus bij CoDesk terecht om je domein te registeren, het DNS-beheer uit te laten voeren en sinds kort ook om websites te hosten. Want ook daar is steeds meer rond te doen.

DNS als een managed service doen we volgens de vaste CoDesk aanpak: tegen een vaste prijs per maand en zonder set-upkosten.
Wij houden dan jouw DNS gezond en helpen je websitebouwer en applicatieleveranciers om dienstverlening vooral NIET te  verstoren.

Zelf aan de slag?

Je kan altijd zelf een beeld vormen van de gezondheid van jouw DNS-instellingen van je domein. Tools die wij daar voor gebruiken of aanraden:

En natuurlijk onze eigen DNS check in ITM.

Er is altijd meer te vertellen dan wat er op deze pagina past en er zijn vast nog vragen van jouw kant.  Bij een kop koffie is dat snel besproken.

Dus aarzel niet en boek een kopje koffie. Kost je hoogstens een beetje van je tijd en je zit nergens aan vast.

Meest recente artikelen

Stemmetjes in je hoofd – ICT-irritatie #3

Weer die stemmetjes in je hoofd Alsof je je irritante collega weer hoort met die dingen die nog moeten, waar je echt geen zin in hebt. Waarvan je maar zegt dat ze (nu) niet belangrijk zijn, ook al weet je dat dat niet waar is …! Het is stiekem wel belangrijk. Maar het...

SPAM – ICT-irritatie #2

Weg met die troep SPAM is er in vele vormen. Bijvoorbeeld die met schreeuwende onderwerpen dat je een flink bedrag hebt gewonnen, met cyrillisch schrift of waarschuwingen dat je creditcard verloopt met een vage link er in. Dit worden wel phishing en/of malware mails...

Nieuwe werkplek inrichten – ICT-Irritatie #1

Waarom duurt dat zo lang? Herken je dat? Een nieuwe medewerker komt over 30 minuten binnen en je moet nog haar nieuwe werkplek inrichten.  Dan maar even improviseren op de eerste dag. Je moet die nieuwe collega toch eerst met het team kennis laten maken, er moeten nog...

Werken in de cloud = toch meer beheer dan verwacht

De aanname Een Windows computer met daarop Microsoft Office is voor meer dan 80% van de bedrijven de dagelijkse standaard. Binnen Office en dan met name Office365 zie je steeds meer de integratie met de cloudservices van Microsoft. De opslag van je documenten in...