Terug naar CoDesk homepage
Link naar het CoDesk webmail portaal
Link naar het CoDesk CoDrive portaal
Link naar het CoDesktop  WebAccess portaal
Link naar het CoDesk SSPR portaal
Voor alle vragen over modern workplaces, remote werken, veilig thuiswerken en cloud

DNS beheer wordt steeds belangrijker

door | 7 maart 2021

DNS is het systeem waarmee dingen op het internet de weg naar de juiste plaats gewezen wordt. Zoals: waar moet e-mail naar toe en waar staat de website.

Het is geen directe rocket science als je er vaker mee werkt, maar abracadabra als je dat nooit doet:

Voorbeeld van een DNS-instelling

Verstoringen door onwetendheid

Wat we steeds vaker tegenkomen is dat klanten er zelf niet meer uitkomen als er wat aan DNS aangepast moet worden.

Of erger: er wordt aan gerommeld door een partij die er ook niet dagelijks mee werkt.
Dat hebben we minimaal 1 keer per jaar aan de hand: een klant die belt dat bijvoorbeeld de e-mail niet meer binnenkomt. En er is dan zogezegd niks veranderd aan hun kant. Na wat doorvragen hebben ze wel net een nieuwe website of een cloudapplicatie die mail moet kunnen versturen. Dat is door hun leverancier geregeld, maar dat kan het probleem toch niet zijn? Dus wel… ze regelen wat hun dienst nodig heeft en wissen of verminken dan vaak andere instellingen.

Als je niet weet hoe precies de instelling van DNS luistert, dan vallen er diensten om.

Zelf aan de slag?

Je kan altijd zelf een beeld vormen van de gezondheid van jouw DNS-instellingen van je domein. Tools die wij daar voor gebruiken of aanraden:

En natuurlijk onze eigen DNS check in ITM.

De meest voorkomende DNS records

 Steeds meer aanpassingen nodig

 Steeds meer applicaties gaan online en dat vraagt om mutaties in DNS. Bijvoorbeeld om mail vanuit die applicatie te kunnen sturen of om aan te tonen dat je eigenaar bent van dat domein.

Daarbij is er steeds meer te doen ten aanzien van beveiliging. Van DNS (DNSSEC) zelf, maar ook om bijvoorbeeld SPAM te voorkomen met SPF, DKIM en DMARC. Ook moeten we met z’n allen op een keer overstappen op IPv6 als IPv4 toch echt aan zijn eindje komt met beschikbare IP-adressen. Weer een hoop afkortingen: volg je het nog of heb je het al opgegeven?

DNS als managed service

Om klanten beter te kunnen helpen hebben we -by popular demand- in 2019 besloten om het beheer van internetdomeinen dan maar toe te voegen aan ons portfolio. Je kan dus bij CoDesk terecht om je domein te registeren, het DNS-beheer uit te laten voeren en sinds kort ook om websites te hosten. Want ook daar is steeds meer rond te doen.

DNS als een managed service doen we volgens de vaste CoDesk aanpak: tegen een vaste prijs per maand en zonder set-upkosten.
Wij houden dan jouw DNS gezond en helpen je websitebouwer en applicatieleveranciers om dienstverlening vooral NIET te  verstoren.

Herken je de problemen of wil je weten of bij jou alles op het vlak van DNS in orde is?

Neem contact met ons op!
Bel 088-1881999 of mail sales@codesk.nl