Werken in de Cloud: stelt dit nou meer of minder eisen aan je lokale apparatuur?

door | 4 november 2021

Alles in de browser als utopia

De heilige graal van veel applicatieleveranciers is applicaties helemaal in een browser laten draaien. Dan hoeft de klant niks te doen en werkt jouw applicatie overal, zo is de gedachte. De klant ook blij, want als alles in een browser draait, dan hoef je niks meer te regelen dan een simpele computer. Een beetje zoals Google dat belooft met zijn Chromebooks.

Sun Ray client

Minder origineel dan gedacht

Het idee van de Chromebooks doet denken aan wat Sun eind jaren ’90 beloofde met de Sun Ray client. En alle varianten die daar op volgden als ‘thin client’. Het greep allemaal terug op wat daarvoor als bestond: werken op een ‘domme’ terminal. Feitelijk zijn we weer hetzelfde aan het najagen, alleen noemen we het nu ‘werken in de cloud’. De  derde ronde van dezelde race.

Same old, same old

Het is niet alleen de vorm die verandert (maar in de kern hetzelfde blijft), het is ook de naam die steeds verandert. En ook daar eigenlijk niks nieuws onder de zon.
Van een mainframe met terminals gingen we naar ‘server based computing’. Dat ging weer door naar ASP (Application Service Provider) en dat werd weer SaaS (Software as a Service)  en nu noemen we alles ‘cloud’.  Natuurlijk zitten er verschillen in de technologie, maar het concept is hetzelfde.

IBM mainframe terminal

Kan je al overstappen?

Gaat de derde iteratie van hetzelfde concept dan nu wel werken? Ga je jouw hele IT onderbrengen bij Google? Draaien al jouw applicaties écht online in een browser?

Voor veel bedrijven draaien nog lang niet alle applicaties (volledig) in de browser. Dus kies je al snel voor  Windows met Office365. Dat is iets minder kieskeurig en helemaal cloud ready. Door de jaren heen zijn de eisen aan de hardware voor Windows en Office wel flink gegroeid . Dat zal echt niet veranderen, dus je weet dat je met regelmaat nieuwe hardware nodig hebt. Helaas pindakaas.

Joepie, je kan wel overstappen. En nu?

OK, jij hebt écht alle applicaties online en je kiest voor een Chromebook. Dan zit je goed…. volgens de reclame dan.

Toch niet zo handig als beloofd

Toch niet zo handig als beloofd

Moet je toch eens kijken naar de eisen die de nieuwste browsers (zoals Chrome en Edge) aan je computer stellen ten aanzien van met name werkgeheugen (RAM) en de grafische kaart. Wat vandaag voldoende is, is dat volgend jaar vaak al niet meer, net als bij ‘gewone’ computers. Dat geldt dus ook voor Chromebooks.

 

En er verandert meer. Vanwege beveiliging moet je soms afscheid nemen van apparatuur die verder nog prima werkt. De werkomgeving zelf verandert: de (subjectieve) eisen aan webcam zijn drastisch naar boven bijgesteld na de COVID lockdowns die online samenwerken opeens het ‘nieuwe normaal’ maakten.

Nog subjectiever: Apple verkoopt bergen iPhones als ze weer een nieuw model met nieuwe features brengen. Mensen liggen er zelfs ’s nachts voor in de rij bij de deur van de winkel! En dat is niet omdat hun huidige iPhone het niet meer doet. 

Fact of life: upgraden

Kortom, je moet écht bijblijven. Dat wordt dus niet goedkoper. Sterker nog: je moet vaak eerder upgraden dan gepland. Wat is dan wijsheid? Wat is een goede strategie voor aanschaf en inruil?  Wat zijn de alternatieven?

 ______________________________________________

 Voor een goed antwoord moet je eerst een stap terug doen en het grotere plaatje bekijken.
Daar helpen we graag mee.
Maak een afspraak voor een sessie over (cloud-)werkplekbeheer en wij helpen je op weg. 

Vraag het aan CoDesk

Mail naar sales@codesk.nl

Of bel 088 - 188 1999

Ben Lamers

 Wil je liever nog niet met een sales in gesprek maar eerst antwoord op je IT-vragen? Dat kan! Plan dan een gesprek met Ben, onze CTO. Hij heeft alle IT-antwoorden. 

Onze oplossingen op een rij

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Staat de gewenste oplossing er niet bij?

Neem contact met ons op via sales@codesk.nl of via telefoonnummer 088 - 188 1999
We kijken graag hoe we jouw wens kunnen invullen.

Te hoge kosten?

Je bent niet alleen als je het gevoel hebt dat je ICT te duur is. Want je krijgt voor ieder klein dingetje een factuur: Office, een tooltje hier, tooltje daar, licenties, servers, internet, etc. Het telt snel op en varieert sterk per maand. En het is niet altijd even duidelijk waar je nu precies voor betaalt, maar je wilt het risico niet lopen dat er iets omvalt, dus dan toch maar betalen.

Wij doen het anders

CoDesk is transparant in wat alles kost. En vooral ook dat je vooraf weet waar je wel en niet voor betaalt. Zelf houden we ook niet van verrassingen en onduidelijkheden. We bieden een heel pallet aan diverse werkplekken: voor de medewerker die alleen een formulier moet kunnen invullen of online e-mail moet kunnen gebruiken tot een plek waar volledig secure de zwaarste applicaties moeten kunnen draaien.

Voor elk budget

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties. We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de kosten voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking.

Gratis advies

Is jouw ICT niet flexibel (genoeg)?

Wil je een simpele aanpassing en krijg je te horen dat het niet kan? Wordt iedere wens voor verandering geblokkeerd omdat je systeem verouderd is? Of is het je huidige leverancier die maar één manier van werken heeft en dat is zíjn manier van werken? En alleen voor veel geld kan het anders?

CoDesk biedt een volledig flexibele opzet met migraties zonder set-upkosten. Daarna is het mix & match uit al onze diensten. Van de simpelste mailbox op je telefoon tot een high-end eigen infrastructuur met alles er op en er aan.

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties.

We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de soorten werkplekken voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking. 

Gratis advies

Is jouw ICT verouderd?

Leeftijd komt met beperkingen. En die beperkingen – zeker in IT – zitten je in de weg. Bijvoorbeeld je provider die je forceert om tegen betaling naar een andere server te gaan. Of je software die meldingen geeft end-of-life te zijn, terwijl upgraden niet zomaar kan, je data raakt en je IT-leverancier er al gretig een fikse offerte voor heeft neergelegd.

Niet up-to-date = risico

Kortom, aIs jouw IT-omgeving niet meer up-to-date is, dan beperkt je dat in je mogelijkheden en het is ook nog eens een beveiligingsrisico. Tijd om er wat aan te doen!

Bij CoDesk hebben we alles al klaar staan om jouw omgeving weer helemaal bij de tijd te brengen. En dat kost je nog niks ook. Sterker nog: je mag het eerst gratis proberen.

Gratis upgraden

Geen catch! Je zit dus nergens aan vast, je kan zonder risico's testen en daarna per maand schakelen tussen de verschillende opties. Je bent volledig flexibel in kosten én opties. En heel belangrijk: wij houden jouw omgeving ook altijd up-to-date.

Gratis advies

Is jouw werkplek wel of niet veilig?

Lastig om zelf te bepalen in een wereld waar de dingen zo snel veranderen. Niet alleen qua techniek, maar ook op het gebied van wetgeving.

Jouw zorgen de deur uit

Gelukkig hoef je ook niet zelf te doen. CoDesk bouwt haar diensten op basis van haar ISO27001 certificering en met oog voor de zaken die bedrijven geregeld moeten hebben qua ICT. Denk aan waarborgen ten aanzien van de AVG en bewaartermijnen voor de fiscus. Maar denk ook aan anti-malware bescherming, back-up strategieën en monitoring. Alles zit er eigenlijk al in. 

Dat scheelt jou weer kopzorgen. Hoef je je alleen nog maar bezig te houden met hoe je wil werken

Gratis advies

Andere vraag over ICT?

Heb je een andere vraag of wil je concreet advies over een onderwerp? We gaan graag even met je zitten om te kijken wat we voor je kunnen doen. We zijn sowieso fan van leuke maatwerkoplossingen (waar we dan graag weer een standaard voor verzinnen) en tijdens een bak koffie borrelen vaak de best ideën op.

Kost je niks, kan veel opleveren!