Alles in de browser als utopia
De heilige graal van veel applicatieleveranciers is applicaties helemaal in een browser laten draaien. Dan hoeft de klant niks te doen en werkt jouw applicatie overal, zo is de gedachte. De klant ook blij, want als alles in een browser draait, dan hoef je niks meer te regelen dan een simpele computer. Een beetje zoals Google dat belooft met zijn Chromebooks.
Minder origineel dan gedacht
Het idee van de Chromebooks doet denken aan wat Sun eind jaren ’90 beloofde met de Sun Ray client. En alle varianten die daar op volgden als ‘thin client’. Het greep allemaal terug op wat daarvoor als bestond: werken op een ‘domme’ terminal. Feitelijk zijn we weer hetzelfde aan het najagen, alleen noemen we het nu ‘werken in de cloud’. De derde ronde van dezelde race.
Same old, same old
Het is niet alleen de vorm die verandert (maar in de kern hetzelfde blijft), het is ook de naam die steeds verandert. En ook daar eigenlijk niks nieuws onder de zon.
Van een mainframe met terminals gingen we naar ‘server based computing’. Dat ging weer door naar ASP (Application Service Provider) en dat werd weer SaaS (Software as a Service) en nu noemen we alles ‘cloud’. Natuurlijk zitten er verschillen in de technologie, maar het concept is hetzelfde.
Kan je al overstappen?
Gaat de derde iteratie van hetzelfde concept dan nu wel werken? Ga je jouw hele IT onderbrengen bij Google? Draaien al jouw applicaties écht online in een browser?
Voor veel bedrijven draaien nog lang niet alle applicaties (volledig) in de browser. Dus kies je al snel voor Windows met Office365. Dat is iets minder kieskeurig en helemaal cloud ready. Door de jaren heen zijn de eisen aan de hardware voor Windows en Office wel flink gegroeid . Dat zal echt niet veranderen, dus je weet dat je met regelmaat nieuwe hardware nodig hebt. Helaas pindakaas.
Joepie, je kan wel overstappen. En nu?
OK, jij hebt écht alle applicaties online en je kiest voor een Chromebook. Dan zit je goed…. volgens de reclame dan.
Moet je toch eens kijken naar de eisen die de nieuwste browsers (zoals Chrome en Edge) aan je computer stellen ten aanzien van met name werkgeheugen (RAM) en de grafische kaart. Wat vandaag voldoende is, is dat volgend jaar vaak al niet meer, net als bij ‘gewone’ computers. Dat geldt dus ook voor Chromebooks.
En er verandert meer. Vanwege beveiliging moet je soms afscheid nemen van apparatuur die verder nog prima werkt. De werkomgeving zelf verandert: de (subjectieve) eisen aan webcam zijn drastisch naar boven bijgesteld na de COVID lockdowns die online samenwerken opeens het ‘nieuwe normaal’ maakten.
Nog subjectiever: Apple verkoopt bergen iPhones als ze weer een nieuw model met nieuwe features brengen. Mensen liggen er zelfs ’s nachts voor in de rij bij de deur van de winkel! En dat is niet omdat hun huidige iPhone het niet meer doet.
Fact of life: upgraden
Kortom, je moet écht bijblijven. Dat wordt dus niet goedkoper. Sterker nog: je moet vaak eerder upgraden dan gepland. Wat is dan wijsheid? Wat is een goede strategie voor aanschaf en inruil? Wat zijn de alternatieven?
______________________________________________
Voor een goed antwoord moet je eerst een stap terug doen en het grotere plaatje bekijken.
Daar helpen we graag mee. Maak een afspraak voor een sessie over (cloud-)werkplekbeheer en wij helpen je op weg.
Mail naar sales@codesk.nl
Of bel 088 - 188 1999
Wil je liever nog niet met een sales in gesprek maar eerst antwoord op je IT-vragen? Dat kan! Plan dan een gesprek met Ben, onze CTO. Hij heeft alle IT-antwoorden.