Werken in de cloud = toch meer beheer dan verwacht

door | 9 december 2021

Assumption is the mother of all f*ckupss

De aanname

Een Windows computer met daarop Microsoft Office is voor meer dan 80% van de bedrijven de dagelijkse standaard. Binnen Office en dan met name Office365 zie je steeds meer de integratie met de cloudservices van Microsoft.

De opslag van je documenten in online diensten als OneDrive en SharePoint zit er helemaal ingebakken.

Da’s mooi denken veel mensen. Alles in de cloud = hoef je niks meer aan te doen, back-up en anti-virus zijn gelijk geregeld.

Back-up toch niet geregeld 

Maar daar dat is net te simpel. Back-up is namelijk niet standaard geregeld bij Microsoft (of Google, AWS etc). In vrijwel alle gevallen garanderen de bekende cloudleveranciers dat het platform waar jouw toepassing en jouw data staat, volgens opgegeven specificaties blijft draaien. Er wordt echter niet gegarandeerd dat er ook een echte (=betrouwbare) back-up is waar jij eenvoudig bij kan.

Dus gooi jij per ongeluk iets weg en kom je daar te laat achter: weg data! Raakt een dataset corrupt: weg data! En dan heb je ook nog het verschil in soorten back-up en verschil in objecten voor de back-up. Een back-up voor bestanden is anders dan de back-up voor e-mail. En dat is weer heel iets anders dan de back-up voor een database.

Anti-virus is dan wel geregeld? 

Net als bij back-up: nee, dat is niet standaard geregeld. Natuurlijk bieden de grote cloudproviders steeds meer handige features om problemen te voorkomen -hun naam staat immers ook op het spel- maar je bent niet klaar met de standaardopties. Lees bijvoorbeeld dit artikel over wat OneDrive wel en niet biedt. Over Google Drive lees je hier hoe het zit met anti-virus.
D
e opties die de bekende platformen zelf wel al aanbieden zijn vooral fijne upsell-opties, dus daar moet je wat voor doen én betalen.

Alles online…. toch niet helemaal

Gelukkig, alles staat verder wel in cloud dus geen lokale zorgen meer.  Nou…. ook hier is het toch niet zo simpel.
Elk document dat je maakt staat (als kopie ook) op je computer. Je e-mail staat (minstens deels) gebufferd op je computer. Dit is lokale data, waar je dus nog iets mee moet qua beveiliging. Want hoe snel valt iets al niet onder de werking van de AVG?!
Dus als jouw laptop in verkeerde handen valt, dan ligt die data dus ‘op straat’. En dat gebeurt echt, zo ging het bijvoorbeeld goed mis hier. En versleutelen van je laptop is ook niet altijd waterdicht. Er altijd weer een slimmerik die daar wat op weet.

On- of Offline

Is de de rest dan wel geregeld?

Definieer: de rest. Wat is de rest? Nou, onder andere (de koppelingen met) jouw applicaties, managementinformatie (voor die lastige vragen van je accountant…) en monitoring.
Het zit allemaal niet standaard in wat tegenwoordig als de digitale werkomgeving wordt verkocht. Het is net als de bouwpakketjes van vroeger; een hoop onderdelen en een beschrijving, maar jij moet er wat moois van maken.

Bottomline: voor een échte robuuste werkomgeving moet je toch onderzoek doen, extra opties activeren, configureren, testen én daarna beheren.    

Hoe dan wel?

Zoals altijd: een goed begin (en gereedschap) is het halve werk. Begin eerst met het vastleggen van het doel in functionele termen.  Wat moet het doen, wat voor informatie moet er uit komen, wie moet het functioneel beheren, wat mag het kosten?

Ga je zonder dat huiswerk direct googlen, dan kom je vaak al snel uit bij een versie van het Zwitserse zakmes dat alles kan. Daar word je dan hebberig van, maar na aanschaf blijkt het dan toch niet lekker te werken. En duur….

Tool Overkill

Vandaar de kern van dit blog: “Assumption is the mother of all f*ckups”. Dat is goed Nederlands voor: ga er niet vanuit dat ‘in de cloud’ gelijkstaat aan ‘dat zullen ze dan wel goed geregeld hebben’.
Of nog zo’n veronderstelling: dat grotere partijen de beste keuzes maken. Die kiezen voor iets waar de meeste marge en upsell te vinden is, niet waar jij gelukkig van wordt.

Dan is het fijn om zelf een lijstje te hebben met die dingen die voor jou belangrijk zijn. Daarmee kan je geboden opties echt langs die objectieve meetlat leggen die je vooraf had voorbereid. Er zijn namelijk genoeg partijen die je kunnen vertellen hoe je wél veilig in de cloud kan werken. De lakmoesproef voor de keuze van zo’n partij: als ze vertellen dat het simpel én goedkoop is dan zit je verkeerd.

Bij twijfel, vragen stellen

Nu snappen wij wel dat je niet zomaar je kantoorautomatisering ergens anders onderbrengt omdat er mogelijk zaken niet lekker geregeld zijn. Maar als je bent gaan twijfelen: stel vooral je vraag!
We helpen je graag verder in de juiste richting, ook als we dat met jouw huidige leverancier moeten opnemen. Altijd goed om daar mee te sparren. Want we bieden ook diensten voor bijvoorbeeld resellers. En die bieden dan weer diensten aan die wij niet leveren en daar komen leuke samenwerkingen uit voort. Een ‘Win-Win-situatie’ dus.

Het kost je hoogstens een kopje koffie.

Vraag het aan CoDesk

Mail naar sales@codesk.nl

Of bel 088 - 188 1999

Ben Lamers

 Wil je liever nog niet met een sales in gesprek maar eerst antwoord op je IT-vragen? Dat kan! Plan dan een gesprek met Ben, onze CTO. Hij heeft alle IT-antwoorden. 

Onze oplossingen op een rij

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Online werkplek

Online werkplek

Werkplekbeheer

Werkplek beheer

Azure beheer

Azure beheer

Microsoft 365

Microsoft 365

Servers

Servers

Applicatie hosting

Applicatiehosting

Terminals

Terminals

Cloud opslag

Data storage

Telefonie

Telefonie

Online back-up

Online storage

Webhosting

Webhosting

Consultancy

Consultancy

Support

Support

Selfservice

Selfservice

 

Staat de gewenste oplossing er niet bij?

Neem contact met ons op via sales@codesk.nl of via telefoonnummer 088 - 188 1999
We kijken graag hoe we jouw wens kunnen invullen.

Te hoge kosten?

Je bent niet alleen als je het gevoel hebt dat je ICT te duur is. Want je krijgt voor ieder klein dingetje een factuur: Office, een tooltje hier, tooltje daar, licenties, servers, internet, etc. Het telt snel op en varieert sterk per maand. En het is niet altijd even duidelijk waar je nu precies voor betaalt, maar je wilt het risico niet lopen dat er iets omvalt, dus dan toch maar betalen.

Wij doen het anders

CoDesk is transparant in wat alles kost. En vooral ook dat je vooraf weet waar je wel en niet voor betaalt. Zelf houden we ook niet van verrassingen en onduidelijkheden. We bieden een heel pallet aan diverse werkplekken: voor de medewerker die alleen een formulier moet kunnen invullen of online e-mail moet kunnen gebruiken tot een plek waar volledig secure de zwaarste applicaties moeten kunnen draaien.

Voor elk budget

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties. We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de kosten voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking.

Gratis advies

Is jouw ICT niet flexibel (genoeg)?

Wil je een simpele aanpassing en krijg je te horen dat het niet kan? Wordt iedere wens voor verandering geblokkeerd omdat je systeem verouderd is? Of is het je huidige leverancier die maar één manier van werken heeft en dat is zíjn manier van werken? En alleen voor veel geld kan het anders?

CoDesk biedt een volledig flexibele opzet met migraties zonder set-upkosten. Daarna is het mix & match uit al onze diensten. Van de simpelste mailbox op je telefoon tot een high-end eigen infrastructuur met alles er op en er aan.

Voor elk budget zijn er mogelijkheden. Je zit nergens aan vast, je kan per maand schakelen tussen de verschillende opties, dus je bent volledig flexibel in kosten én opties.

We hebben de verschillende opties met alle kenmerken zoals de soorten werkplekken voor je op een rijtje gezet, klik hier voor de hele vergelijking. 

Gratis advies

Is jouw ICT verouderd?

Leeftijd komt met beperkingen. En die beperkingen – zeker in IT – zitten je in de weg. Bijvoorbeeld je provider die je forceert om tegen betaling naar een andere server te gaan. Of je software die meldingen geeft end-of-life te zijn, terwijl upgraden niet zomaar kan, je data raakt en je IT-leverancier er al gretig een fikse offerte voor heeft neergelegd.

Niet up-to-date = risico

Kortom, aIs jouw IT-omgeving niet meer up-to-date is, dan beperkt je dat in je mogelijkheden en het is ook nog eens een beveiligingsrisico. Tijd om er wat aan te doen!

Bij CoDesk hebben we alles al klaar staan om jouw omgeving weer helemaal bij de tijd te brengen. En dat kost je nog niks ook. Sterker nog: je mag het eerst gratis proberen.

Gratis upgraden

Geen catch! Je zit dus nergens aan vast, je kan zonder risico's testen en daarna per maand schakelen tussen de verschillende opties. Je bent volledig flexibel in kosten én opties. En heel belangrijk: wij houden jouw omgeving ook altijd up-to-date.

Gratis advies

Is jouw werkplek wel of niet veilig?

Lastig om zelf te bepalen in een wereld waar de dingen zo snel veranderen. Niet alleen qua techniek, maar ook op het gebied van wetgeving.

Jouw zorgen de deur uit

Gelukkig hoef je ook niet zelf te doen. CoDesk bouwt haar diensten op basis van haar ISO27001 certificering en met oog voor de zaken die bedrijven geregeld moeten hebben qua ICT. Denk aan waarborgen ten aanzien van de AVG en bewaartermijnen voor de fiscus. Maar denk ook aan anti-malware bescherming, back-up strategieën en monitoring. Alles zit er eigenlijk al in. 

Dat scheelt jou weer kopzorgen. Hoef je je alleen nog maar bezig te houden met hoe je wil werken

Gratis advies

Andere vraag over ICT?

Heb je een andere vraag of wil je concreet advies over een onderwerp? We gaan graag even met je zitten om te kijken wat we voor je kunnen doen. We zijn sowieso fan van leuke maatwerkoplossingen (waar we dan graag weer een standaard voor verzinnen) en tijdens een bak koffie borrelen vaak de best ideën op.

Kost je niks, kan veel opleveren!