Cloud 1.0 en verder

De ene ‘cloud’ is de andere niet. Ook de cloud als concept ontwikkelt zich en kent verschillende vormen. CoDesk onderscheidt 4 smaken:

In den beginne: 0.0

20 jaar geleden werden er overal PC’s neergezet in kantoren. Overal werd (voornamelijk) Windows geïnstalleerd met alle applicaties die een gebruiker nodig had. Gedeelde documenten werden op een server gezet (doorgaans een zwaar uitgevoerde PC die vaak ergens in een bezemhok belandde).

Cloud 1.0

Ondertussen is internet gemeengoed en halen we steeds meer functies uit de ‘cloud’. Cloud 1.0 is dan een mix van software die op lokale computers draait en in de cloud. Eigenlijk is er niet zoveel verschil met de 0.0-situatie, als scheelt het vaak wel in investeringen vooraf en is er meer flexibiliteit.

Cloud 2.0

Bij Cloud 2.0 is een onderneming overgestapt op alle applicaties in de cloud. Voor elke applicatie is een aparte login nodig. Gegevensuitwisseling tussen applicaties is ‘handwerk’ en er moet op de lokale computer nog van alles geïnstalleerd worden om data te combineren en verwerken.

Cloud 3.0

Via Cloud 3.0 wordt het al een stuk eenvoudiger voor eindgebruikers, want er is nog maar 1 login voor alle applicaties. Gegevensuitwisseling tussen applicaties is nog wel handwerk. De rest is grotendeels gelijk aan 2.0

Cloud 4.0

Met Cloud 4.0 wordt alles aan elkaar geknoopt. Via 1 login vliegen de orders in uw verkoopsysteem automatisch naar in het boekhoudpakket en uw magazijnsoftware. Eigenlijk volstaat voor iedere medewerker een browser om zijn of haar werk te doen.

De cloud paradox

Cloud 4.0 klinkt als een walhalla, maar hier komt de ‘cloud paradox’ om de hoek kijken. Hoe verder je komt, hoe complexer het wordt. Hoe meer je zaken samenbrengt, des te zwaarder worden de eisen aan de beveiliging. Want werken met maar 1 wachtwoord is handig, totdat de verkeerde personen dat wachtwoorden hebben. Als dan ook alles gekoppeld zit aan elkaar, dan is de schade ook snel veel groter dan bij geïsoleerde systemen. En dat terwijl de cloud nou juist zaken simpeler moest maken!!

Kortom, daar hen je de juiste hulp bij nodig! In welke fase zit jouw organisatie en wat is je grootste uitdaging? Dit zijn namelijk exact de uitdagingen die we graag samen met je aangaan.

Wil jij ook hulp bij de reis naar cloud (4.0)? Wij staan voor je klaar